İST DİJİTAL

Mobil Uygulama

Mobil Uygulama Nedir ?

Mobil uygulama; smartphone, akıllı saat, tablet gibi mobil cihazlarda kullanılması için cihazlara özel olarak tasarlanan yazılımlardır. Farkında olmasak da günümüzde birçok mobil uygulama hayatımızda önemli bir noktaya sahiptir. Akıllı telefonların işletim sistemine bağlı olarak, farklı konumlardan bu uygulamalar indirilebilir ve cihaz aracılığı ile kullanılır. Mobil uygulamaları, kullandığınız akıllı cihazların işletim sistemlerine göre farklı özel mağazalardan satın alabilirsiniz. Mesela Apple marka akıllı cihazlar IOS işletim sistemi ile çalışır. Bu cihazlarda mobil uygulamaları App Store’dan satın alırken, diğer markaların işletim sistemleri farklı olduğundan dolayı başka mobil mağazalar kullanılmaktadır.

Başlıca yaygın kullanılan mobil yazılım dilleri ise şöyledir ;

  • Java
  • Swift
  • Kotlin
  • React Native
  • Flutter

Mobil Uygulama Hangi Programla Yapılır?

JavaScript: Netscape firması tarafından mobil uygulama yapmak için geliştirilmiş yazılım dilidir. Genellikle oyun geliştirme amacı ile kullanılır. Java ile Javascript birbirinden farklı iki yazılım dilidir. İsim benzerliğinden dolayı karıştırılmamalıdır.

Objective-C Dili Programlama: iOS işletim sistemli iPad veya iPhone cihazları hedefleyen yazılım dilidir. Genel olarak C ile benzerlik gösteren bu dil öğrenme aşamasında size kolaylık sağlar.

Swift: IOS işletim sisteminde kullanımı amaçlayan bu yazılım dili Apple firması tarafından ortaya atılmıştır. Diğer mobil uygulama yapmak için kullanılan yazılım dillerine nazaran kolay kullanımlı ve bir o kadar güçlü, verimlidir.

C++ Dili Programlama: Programlama dilleri arasında en kolay kullanıma sahip yazılım dili olarak görülür. İster mobil uygulamalarda ister işletim sistemlerinde rahatlıkla kullanılabilir. Mobil uygulama yapmak alanında tercih edenler seri program oluşturabilir. Düşük seviye programlama dilleri arasında ikinci sıradadır.

C Dili Programlama: 1970’li yıllarda ortaya konulan programlamadır. Bu dönemde C dili programlamanın 800 sayfalık bir kitabı çıkarılmış, kullanıcılara dilin kullanımı ve detayları hakkında bilgi verilmiştir. 30 yıldan fazla kullanılması nedeniyle diğer programlama dillerine öncülük yapmıştır. Yani C dili programlama mobil uygulama yapmak amacı ile kullanılan diğer dilleri öğrenmeniz için temel yapı taşınızı oluşturacaktır. Lakin yeni başlayanlar bu programlama türlerinde zorlanabilir.

HTML 5 Programlama: HTML yalnız mobil uygulama değil aynı zamanda web uygulamaları geliştirmek içinde kullanılır. Ancak yazılımcılar tarafından bir programlama olarak görülmez. HTML daha çok bir işletim sistemidir. HTML 5 sayesinde resim, yazı, video gibi içerikleri birbirine bağlayabilirsiniz.

CSS: CSS, bir programlama alanında fonksiyonu olan bir dil olmasa da; web tasarımı, mobil uygulama tasarımı gibi konularda vazgeçilmezdir. CSS arka planda işleyen tüm diğer kodlar bütününün görsellik giydirilmesidir. Başarılı bir ara yüzü olan bir web sitenin CSS konusunda kötü kodlanması başarısızlıklar doğurabilir.

Kendi Uygulamamı Nasıl Yaparım?

Çağımızda git gide ilerleyen teknoloji ile birlikte sadece gençler değil her yaştan kişiler mobil uygulamalara yönelmiş bulunmaktadır. Bu iş zamanla ticarete dökülmüş ve mobil uygulama geliştiricileri olarak bir meslek yaratmıştır.

Mobil Uygulamamı nasıl yaparım?

İnternette mobil uygulama yapmak için yüzlerce site bulunmakta. O sitelerden yardım alabilirsiniz. Hatta Google Play Console’u kullanabilirsiniz. Tüm uygulamalar kısmından uygulama oluştur’u seçin. Varsayılan dil kısmından uygulamanızın adını dilediğiniz şekilde düzenleyin. Yaptığınız projenizin uygulama mı yoksa oyun mu, ücretli mi ücretsiz mi olduğunu seçin. Kullanıcıların size erişebileceği bir eposta belirleyin. Beyanlar bölümündeki politikalar ve hizmet şartlarını gözden geçirin. Uygulama oluştur seçeneğini belirleyin.

Kendi Oyunumu Nasıl Yaparım?

Oyununuz üzerine iyi düşünmeli, onu diğer oyunlardan farklı kılacak şeylere odaklanmalısınız. Özgün bir içeriğiniz olmalı.

Oyununuza uygun arama motoru seçimi yapın. Unity, Unreal Engine, GameSalad gibi.

Uygun programlama diline hâkim olmalısınız. Eğer Unity ile oyun yapmaya karar verdiyseniz temel seviyede C#, Unreal ile oyun tasarlama amacınız varsa C++ diline hâkim olmalısınız. Programlama dillerine alışıp kendinizi geliştirdiyseniz artık sıra işin eğlenceli kısmında.

Oyununuzda 2D görsel tasarlamak için Photoshop ve Illustrator programları sizin için şimdilik yeterlidir. Amacınız 3D oyun tasarlamak ise Maya ve 3ds Max adlı programlar işinize yarayabilir. Unutmayın tüm bunları yaparken bir profesyonelden yardım alabilirsiniz.

  • Mobil Uygulama Hangi Programla Yapılır?
  • JavaScript
  • Objective-C Dili Programlama
  • Swift
  • C++ Dili Programlama
  • C Dili Programlama
  • HTML 5 Programlama
  • CSS

Mobil Uygulaması Ne İşe Yarar?

Çoğu smartphone ve tablet bilgisayar kullanıcılarının ihtiyaçlarına yönelik yazılımlara mobil uygulama denir. Uygulamalar sürekli yenilenen trendler ve çağa uyum sağlayarak hayatımızda kolaylık kazandırır. Akıllı telefon ve tabletler, akıllı saatlerle erişim sağlayabildiğimiz uygulamalar sayesinde kişiler profesyonel işlerini okul, park, otobüs gibi alanlarda dahi halledebilir. Böylece mobil uygulamalar, kullanıcılara büyük zaman tasarrufu sağlar.

İnsanlar arasındaki iletişimi kolaylaştırır.
Zaman tasarrufu sağlar.
Her türlü alışveriş ve bankacılık işlerini kolayca halletmenizde yardımcı olur.

Mobil Uygulamaları Kim Yapar?

Günümüzde çoğu kişi uygulama yapabilir ancak bu iş için daha profesyonel bir kişiye ihtiyacınız varsa, mobil uygulama geliştiricileri aradığınız şeydir.

Mobil uygulama geliştiricisi, uzman bir birikimle mobil cihazlar için yazılım ve uygulama hazırlayan kişilerdir. Akıllı telefonlar ve iPad tabletlerde sağlık, iş, oyun gibi alanlarda uygulama tasarlayan, içerik üreten kişilerdir.

  • Mobil Uygulama Geliştiricilerinin Görev ve Sorumlulukları:
  • İstenilen ürün ve hizmet adına yazılım ürünleri tasarlamak.
  • En verimli ve az maliyetli çözüm önerileri saptamak,
  • Teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek,
  • Kullanıcılar için detaylı bir belgelendirme hazırlamak,
  • Hazırladığı projeleri düzenli olarak kontrol ve test edip, hata ve aksaklıkları belirlemek.

Mobil Uygulama Fiyatları

Tüm firmaların mobil uygulama hizmetleri için biçtiği belli kıymetler mevcuttur.
Bu fiyatları değerlendirirken daha önce de belirttiğimiz üzere tüm parametreler ile detaylı bir değerlendirme yapılması gerekmektedir. 2024 Yılı için ortalama mobil uygulama maliyetleri aşağıdaki gibidir.

Sayfa SayısıZamanFiyat Aralığı
5MART 2024 30.000 TL – 50.000 TL
10MART 2024       50.000 TL – 80.000 TL
15MART 2024    80.000 TL – 120.000 TL
20MART 2024      120.000 TL – 190.000 TL
25+MART 2024     190.000 TL – ∞

Mobil Uygulama Geliştiricisi Hangi Dilleri Bilmeli?

  • JavaScript,
  • Objective-C Dili Programlama,
  • Swift,
  • C++ Dili Programlama,
  • C Dili Programlama,
  • HTML 5 Programlama,
  • CSS,
  • React Native,
  • Kotlin,
  • Flutter gibi yazılım dillerine yeterince hakim olmalılar.

Profesyonel Mobil Uygulama Nasıl Olmalıdır?

Profesyonel mobil uygulamalar kurumsal ihtiyaçları karşılamak amaçlı smartphone ve tabletler için özel olarak kodlanır. Günümüzde uygulama yapmanın birçok yolu vardır. Teknolojinin gelişmesi ile uygulamalar sektör haline gelmiş içinde rekabet koşulları oluşmuştur. Bu sebeple profesyonel bir mobil uygulama tasarımı, şirketler için önem arz etmektedir. Dijitalleşen dünyada şirketler, müşterileri ile kuracakları iletişimleri verimli hale getirmek için dijital yatırımlara ağırlık vermektedirler. Çünkü kullanıcılar zamanının %70’ini mobil uygulamalarda harcamaktadırlar.

Profesyonel bir mobil uygulamanın bulundurması gereken özellikler:

  • İyi bir tasarım
  • İyi kurgulanmış UI ve UX
  • Kullanıcıların mobil uygulamadan beklentilerini ve ihtiyaçlarını karşılamak
  • Kullanıcıları elde tutacak bir teşvik
  • Veri ihlali korumalı olması
  • Geliştirme ve bakımın düşük maliyet alması
  • Güncellemenin kolay ve kısa olması
  • Veri koruması sağlanması

Mobil Uygulama Nedir Nasıl Yapılır?

Akıllı telefon ya da tabletlerde mobil cihazlarda çalışması için tasarlanmış olan yazılımlara mobil uygulama denir. Dileyen kişiler, kendi mobil uygulamalarını yapabilirler. Günümüzde bunun için yararlı kaynaklar vardır. Lakin bu uygulamaları geliştirmek zor ve bilgi isteyen bir iştir. Kişinin bilgi ve deneyimi yoksa ortaya çıkacak ürün kaliteli olmaz hem de zor bir süreç olur. Mobil uygulamalar genellikle profesyonel kişiler tarafından yapılmaktadır.

Web Sitesini Mobil Uygulama Yapma 

Web sitelerini mobil uygulamaya çevirme için birden çok yöntem vardır. Lakin web sitesinin hangi yazılım dili ile yazıldığına göre bu yöntemler değişkenlik gösterir.

WordPress ile yazılmış bir sitenin IOS ve Android sistemli cihazlarda uygulamaya çevrilmesi için hibrit yazılım dilinde bilgili olmalısınız. Uygulamayı sıfırdan yazmadan bütün bir şekilde çalışabilmesi sağlanırken, bazı özelliklerden vazgeçilerek direkt responsive uyumlu olan WordPress sitesini aynı şekil ile uygulamaya dönüştürmek mümkündür.

HTML ile yazılmış bir sitenin ise, back-end ile bağlantısını sağlayarak mobil uygulamaya dönüştürme imkânı varken Apache’nin sunduğu hizmetlerde kullanılarak web sitesini uygulamaya çevirmek mümkündür.

Kod Yazmadan Mobil Uygulama Yapma

Zamanla gelişen teknolojide, uygulama yapma platformları her geçen gün yaygınlaşmakta. Wix, WordPress, Squarespace gibi web platformları gibi, görsel bir ara yüz üzerine kısa sürede birkaç değişiklik ile mobil uygulamanızı oluşturabilirsiniz. MobiRoller gibi platformlarda kişiler kod yazma gereksinimi olmadan uygulama yapma imkânı, tasarım ve geliştirme aşamasında bir çok sorunu ortadan kaldırıyor. MobiRoller gibi uygulama yapma platformları sayesinde kullanıcılar kendilerini uygulama geliştiricileri olabilirler.

Dünya Çapında Uygulama Oluşturmanın Maliyeti Nedir?

GoodFirms’in güncel araştırmalarına göre basit bir mobil uygulama maliyet hesaplaması 40.000$ ile 60.000$ arasında değişkenlik gösterir. Orta karmaşık bir mobil uygulamanın maliyet hesaplaması 61.000 ile 69.000 $, karmaşık ve zor bir uygulamanın maliyeti 70.000$ ile 100.000$ arasında değişkenlik gösterir.

Mobil Uygulama Fiyatları

Mobil uygulama maliyet hesaplamaları her sene değişkenlik gösterir. Ancak mobil uygulama maliyet hesaplamanın belirli bir formülü vardır.

Mobil uygulama maliyet hesaplama formülü, uygulama geliştirme saatlerinin sayısı X geliştiricinin saatlik maliyeti = mobil uygulama geliştirme maliyetleri şeklindedir. 

Geliştirme saatleri yazılım tasarısının zorluğuna, yazılımın hangi özellikleri olduğu gibi etkenlerle belirlenir. Geliştirici maliyet ise firma tecrübesi, kodlama yapan ekiplerin tecrübesi, kullanılan sistemlerin güvenirliği gibi etkenlerden etkilenir. Denklemdeki ilk maddeyi müşterinin tercihleri, ikinci maddeyi ise firma belirler. Sonuç olarak mobil uygulama maliyeti hesaplanır.

Uygulamaya eklenecek özellik ve işlevlerin mobil uygulama maliyet hesaplamasına etkisi:

  • E-mail, sosyal medya, şifre unutma ve çıkış yapma gibi giriş işlemlerinin uygulamaya işlenmesi 25 saat,
  • Video ve fotoğraf yüklemesi 15 saat,
  • Profil bilgileri, profil fotoğrafı, lokasyon ve resim koyulması gibi işlemler 22 saat,
  • Şifre değiştirme, profil düzenleme, kredi kartı ekleme gibi ödeme işlemleri 45 saat,
  • Temel arama fonksiyonlarını tanımlamak 10 saat,
  • Mesajlaşma, okundu – görüldü, yazıyor durumu ve mesaj ayrıntıları 120 saat,
  • Kullanıcıların cihazlarına yollanan bildirimler 20 saat,
  • Ödeme iadesi, görüntülenmesi gibi işlemler 15 saat,

Yöneticilere bildirim gönderme özelliğinin tanımlanması 5 saati bulabilmektedir. Bu tür işlemler Mobil uygulama maliyet hesaplamasına doğrudan etki eder.

Şirketiniz için daha fazla gelir elde edin